Το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού έχει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που «μπερδεύει» το ρόλο του και αντιμετωπίζει ως εχθρό στοιχεία του ίδιου μας του οργανισμού. Οι αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν διάφορα μέρη του σώματος μας, κάτι που διακρίνει τη μία ασθένεια από την άλλη.

Yπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων ασθενειών. Ενώ ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να αναπτύξει μια από αυτές τις ασθένειες σε κάποιο στάδιο της ζωής του, παράγοντες κίνδυνου που προάγουν την εμφάνιση της νόσου αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό, διάφορες εθνολογικές ομάδες, ο τρόπος ζωής, η ηλικία τεκνοποίησης για τις γυναίκες, περιβαλλοντικά ζητήματα κ.α.

Με το πέρασμα των χρόνων και με την πληθώρα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, η διατροφή φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από αυτές τις ασθένειες, τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή μας.

Εάν αντιμετωπίζεις μια χρόνια πάθηση, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείς τον θεράποντα ιατρό σου, προτού προβείς σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις αυτές τις αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες και στην επιλογή τροφίμων που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου.

Το άρθρο αυτό αποτελεί μια γενική κατευθυντήρια γραμμή και όχι μια βαθύτερη ανάλυση για κάθε αυτοάνοσο.

1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αυτή η αυτοάνοση ασθένεια επηρεάζει τις αρθρώσεις, δημιουργώντας φλεγμονές που οδηγούν σε πάχυνση των αρθρώσεων. Οι άνθρωποι με αρθρίτιδα συχνά εμφανίζουν οίδημα και πόνο μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις και αν δε θεραπευτούν μπορεί να καταλήξουν με καταστροφικούς χόνδρους ή με κατεστραμμένη ποιότητα οστών.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει:

Επειδή αυτή η ασθένεια προκαλεί φλεγμονές στο σώμα, βοηθάει να καταναλώνεις τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικότερα, έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην μείωση της φλεγμονής σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου. Τα ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος περιέχουν αυτό το είδος λίπους, όπως επίσης οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα έρευνα που να συνδέει τον κουρκουμά με την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυτό το είδος μπαχαρικού είναι γνωστό ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες, όποτε είναι έξυπνο να το προσθέσεις στην διατροφή σου. Το ίδρυμα αρθρίτιδας συστήνει επίσης στους ασθενείς αυτούς να προσθέσουν στην διατροφή τους σελήνιο (που βρίσκεται σε προϊόντα ολικής αλέσεως) και βιταμίνη D (που βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο για να προστατέψει τα οστά . Θα το πάρεις από τον ήλιο, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα προϊόντα.)

2. Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ)

Όπως και με την αρθρίτιδα έτσι και με τον Λύκο έχουμε να αντιμετωπίσουμε φλεγμονές στο σώμα μας. Αντίθετα όμως με την αρθρίτιδα, ο λύκος δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο τις αρθρώσεις σου, αλλά οποιοδήποτε σημείο στο σώμα σου συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων σου. Τα άτομα με λύκο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης περαιτέρω προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση και νεφρική νόσο.

Οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς περίπου 9 στους 10 ασθενείς με λύκο είναι γυναίκες.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή:

Όπως συμβαίνει με όλες τις αυτοάνοσες ασθένειες, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μέτρια ποσότητα ψαρικών, πουλερικών και κρέατος. Και πάλι θα χρειαστεί να καταναλώσεις αντιφλεγμονώδη τρόφιμα για να βοηθήσεις τον έλεγχο των συμπτωμάτων σου.

Επίσης θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

3. Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει κυρίως το δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει ερυθηματώδες και λεπτό δέρμα που μοιάζει με πολύ ξηρό σημείο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κνησμό και κάψιμο σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες συνήθως είναι οι αγκώνες, τα γόνατα ή το τριχωτό της κεφαλής. Έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και διαβήτης.

Πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή:

Τα άτομα με ψωρίαση θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εφαρμογή διαιτολογίου χωρίς γλουτένη, καθώς ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κοιλιοκάκης (προκαλώντας αρνητική ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη) και της ψωρίασης. Επίσης το εθνικό ίδρυμα για την ψωρίαση επισημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να ελέγχουν τα συμπτώματα τους περιορίζοντας τροφές όπως η ντομάτα, η μελιτζάνα και η πατάτα και αυξάνοντας τα λαχανικά, τη βιταμίνη D και το ιχθυέλαιο.

4. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η ασθένεια του φλεγμονώδους εντέρου περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn (επηρεάζει οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα, αλλά τυπικά το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου) και την ελκώδη κωλίτιδα (που επηρεάζει το παχύ έντερο). Και οι δύο αυτές καταστάσεις περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι η επίμονη διάρροια, το κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, κόπωση και απώλεια βάρους.

Πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή:

Ένα σχέδιο γεύματος που θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη νόσο είναι η κατανάλωση φυσικών υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας ή σακχάρων, τα οποία το έντερο έχει πρόβλημα να χωνέψει σε μερικούς ανθρώπους. Το ίδιο το FODMAP σημαίνει ζυμώσιμοι, ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, δηλαδή όλα τα πράγματα που οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα θα προσπαθούσαν να αποφύγουν.

Ανατρέξε στην ιστορία σχετικά με τη διατροφή με το πώς θα ακολουθήσεις μια χαμηλή διατροφή FODMAP για περισσότερες λεπτομέρειες.

5. Η ασθένεια του Hashimoto Γνωστή και ως θυρεοειδίτιδα του Hashimoto

Αυτή η ασθένεια σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, καθιστώντας τον ανενεργό. Ο θυρεοειδής ελέγχει το πώς το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια του και μπορεί να επηρεάσει πολλές περιοχές του σώματος , επιβραδύνοντας καθημερινές λειτουργίες όπως τον καρδιακό ρυθμό.

Πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή:

Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο υγείας, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να αποφεύγουν το ιώδιο, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Όπως και στις άλλες αυτοάνοσες ασθένειες που αναφέρθηκα, μια διατροφή μαζί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Θα πρέπει να αποφεύγεις τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα μια έρευνα έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της δυσανεξίας της λακτόζης και της νόσου του Hashimoto, ενώ μια άλλη έδειξε ότι η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για εκείνους.

Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα πράγματα για το πως μπορεί ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο να βοηθήσει και εσένα; Κλείσε ένα εντελώς δωρεάν πρώτο ραντεβού μαζί μου και θα συζητήσουμε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια!

Θα ήθελες να λαμβάνεις τις πιο πρόσφατες συνταγές και τα άρθρα μου απευθείας στο email σου; Κάνε εγγραφή στο Newsletter μου!

Με την εγγραφή σου στο newsletter μου, συμφωνείς με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου μου.

Μοιράσου αυτό το άρθρο στα αγαπημένα σου Social Media!

Κάνε μια νέα αρχή

Επικοινώνησε μαζί μου

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα και θα επικοινωνήσω μαζί σου το συντομότερο δυνατόν! Εναλλακτικά, κάλεσε με στο τηλέφωνο 6943062932 (07:00 – 19:00) ή πολύ απλά μπορείς να μου στείλεις μήνυμα σε whats app και viber.