Υλικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι πιπέρι
  • Σκόνη σκόρδου
  • Καπνιστή πάπρικα
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτί ζωμού κοτόπουλου
  • 10 πατάτες baby
  • 1 κ.γλ. κρέμα καρύδας ελαφριά
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.γ. φρέσκο εστραγκόν
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο φούρνο ή στο ταψί. Τρυπάμε το λεμόνι με ένα μαχαίρι σε πολλά σημεία και στη συνέχεια το τοποθετούμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και σκόρδο σε σκόνη. Τοποθετούμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου και τις σκελίδες σκόρδου γύρω από το κοτόπουλο. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρότερες φέτες και το τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου στον φούρνο. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
  • Ψιλοκόβουμε τη ρίγανη και το εστραγκόν και κόβουμε τις πατάτες στη μέση.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, την κρέμα γάλακτος, τη ρίγανη, το εστραγκόν και το λευκό κρασί. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά χωρίς να τα έχουμε σκεπασμένα.
  • Πριν το σερβίρισμα αφαιρούμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε.