Υλικά για 2:
• 500 γρ. μανιτάρια της επιλογής σας
• 3/4 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 3/4 κ.σ. σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
• 1/3 κ.γλ. θυμάρι
• 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 και 1/3 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
• 3/4 φλιτζανιού γάλα της επιλογής σας
• Αλάτι & μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα μανιτάρια με κρύο νερό και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας (δεν τα μουλιάζουμε). Κόβουμε τα μισά μανιτάρια στη μέση και τα άλλα μισά τα ψιλοκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, το θυμάρι, μια καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας μέχρι τα μανιτάρια να ροδίζουν.

Ρίχνουμε τη δεύτερη κουταλιά της σούπας λάδι, προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 1 λεπτό. Το αλεύρι, το λάδι και μέρος της υγρασίας των μανιταριών θα σχηματίσουν μια παχύρρευστη πάστα που λέγεται roux που θα πήξει τον ζωμό.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε ενώ επαναφέρουμε το μείγμα σε βράση. Θέλουμε να διαλυθεί όλο το αλεύρι από τον πάτο της κατσαρόλας. Μετά από μερικά λεπτά, μόλις σιγοβράσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε το γάλα.

Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι και ανακατεύοντας για περίπου 15-20 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε για ακόμη 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα μανιτάρια και λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί στο πλάι και… γιάμι!