Υλικά για 2-4 άτομα:

  • κολοκυθάκια – επιλέξτε τα πιο ίσια
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μεγάλη χούφτα αμύγδαλα
  • 2 μεγάλες χούφτες φρέσκο ​​βασιλικό
  • Μια πρέζα κόκκινο ή κίτρινο τσίλι, ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες χούφτες φρέσκια ρόκα
  • Φρέσκα λαχανικά (προαιρετικά)

Προετοιμασία/Εκτέλεση: 20λεπτά

Κόψτε τις κορυφές από τα κολοκυθάκια. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το κολοκυθάκι κατά μήκος σε μακριές λεπτές λωρίδες σαν ζυμαρικά.

 Ρίξτε σε ένα μπολ με μια πρέζα αλάτι, το ξύσμα από το λεμόνι και το στύψτε το λεμόνι.

 Τοποθετήστε τα αμύγδαλα, τον βασιλικό, το τσίλι και μια πρέζα αλάτι σε ένα μίξερ και ανακατέψετε. Προσθέστε λίγο στυμμένο λεμόνι, ρίξτε λάδι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά, δοκιμάστε και προσθέστε ότι άλλο πιστεύετε ότι χρειάζεται.

Ρίξτε μια 1-2 κουταλιές από το πέστο με τα κολοκυθάκια σας. Ανακατέψτε το απαλά με τα χέρια σας, μέχρι τα κολοκυθάκια να έχουν μια ωραία επικάλυψη πέστο. Ρίξτε μέσα τα φύλλα ρόκας. Ανακατέψτε ξανά και ολοκληρώστε με λίγο ελαιόλαδο, στυμμένο λεμόνι, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και μερικά ψιλοκομμένα αμύγδαλα.